LEGO®

Har du någonsin undrat över LEGO®s historia och varför det egentligen heter LEGO?

1932 upplevde Ole Kirk Kristiansen stora utmaningar med sin snickeri- och snickeriverksamhet. Tiderna var så svåra att han var tvungen att säga upp alla sina anställda och nästan vrida på nyckeln i sitt lilla företag. Ole var dock särskilt kreativ och fick en idé om ett nytt affärsområde, som snabbt blev den nya samlingspunkten. Ole hade börjat tillverka träleksaker av finaste kvalitet i den lilla verkstaden i Billund. I takt med att beställningarna växte kunde han återanställa sina tidigare anställda i företaget och tillsammans med sonen Godtfred Kirk Christiansen fick de ett lyft i företaget. Ole använde bara trä av bästa kvalitet, som handplockades och bearbetades mycket noggrant. 1934 kom Ole på företagets namn LEGO®, som är en kombination av orden LEG och GODT. Ole trodde på hög kvalitet, där varenda detalj räknas. Det resulterade i LEGOs motto "Det bästa är inte för bra", som kom att stå på en liten träskylt i Oles snickeriverkstad.
Suosituimmat tuotteet kategoriassa LEGO®

LEGO® kommer in i systemet 1954

I slutet av 1930-talet hade LEGO® gått med vinst, även om tiderna var svåra. Oles snickeri brann tyvärr ner 1942, efter en stormig natt, då en elstolpe gick sönder och gnistorna antände en brand i byggnaden. Den lilla snickeriverkstaden gick inte att rädda och brann ner till grunden. Alla ritningar och modeller förstördes i den våldsamma branden. Allt som Ole arbetat med var borta och han hade nästan förlorat sitt företag. Han blev dock inspirerad av sina barn och anställda att bygga om LEGO® med en ny fabrik. 1946 åkte Ole till en mässa i Köpenhamn och såg en plastgjutmaskin. Han började tillverka plastnallar och skallror.

Men det var inte förrän LEGO® lanserade den grå Ferguson-traktorn som plastleksaken blev en succé. På samma mässa hade han dock sett några plastklossar som han inte kunde sluta tänka på. Ole bestämde sig för att designa om dem och sätta dem i produktion. På en affärsresa 1954 fick Godtfred idén att sätta LEGO® i system. Det saknades idéer bakom leksakerna som kunde stärka barns fantasi och kreativitet. Samma år började LEGO® producera det första "LEGO®-systemet i lek". Barn kunde nu bygga hus i LEGO® och ge pjäsen en realistisk stadsupplevelse, där de kunde lära sig om trafiksäkerhet. Godtfred sålde sedan de nya produkterna till ett antal länder och företaget växte.

Designen på LEGO-klossen som vi känner den idag har inte förändrats sedan 1958.

Men vid det här laget kunde inte LEGO-klossarna passa ihop, så det fick Godtfred att undra. Han märkte att LEGO-klossar kunde passa ihop bättre med rör inuti. Nu var de inte längre bara tegelstenar, utan ett helt byggsystem med oändliga möjligheter. Med ett barns fantasi kan LEGO® nu vara vad som helst. Fantasin är den enda gränsen. Designen på LEGO-klossen som vi känner den idag har inte förändrats sedan 1958. Det betyder att LEGO®-set som tillverkats under de senaste 60 åren kommer att passa ihop. LEGO® har sedan dess utvecklats till tusentals set, några med över 10 000 klossar.

På Computersalg.dk hittar du ett stort urval av LEGO® Duplo, LEGO® City, LEGO® Friends, LEGO® Disney, LEGO® Star Wars och många andra teman. Utforska ett färgstarkt universum med timmar av lek och fördjupning som inte känner någon ålder.